piątek, 16 listopada 2012

Najszybsze danie na świecie - kuchnia studencka

   Wielokrotnie po powrocie z pracy lub wydziału zastanawiałem się co zrobić, żeby się nie narobić i zjeść smacznie. Zazwyczaj w tej sytuacji wybór padał na zupki instant lub dania na wynos, które wydawać by się mogły tanie w przeliczeniu na porcję, ale takie samo mogłem zrobić w mieszkaniu za dużo dużo mniejsze pieniądze. Któregoś dnia odkryłem ciekawy przepis na JEDNOGARNKOWĄ zapiekankę ryżową z kurczakiem i warzywami. Oczywiście początkowo myślałem, że to jakaś ściema co, ku mojemu zdziwieniu, było nieprawdą bo danie jest dobre i można się porządnie najeść.

   Dzisiaj polecam wam smaczne, niedrogie i pożywne danie dla dwóch osób, którym można najeść się do syta a jego przygotowanie zajmuje ok 15 min + pieczenie w piekarniku, potem tylko jeść!

   Do przygotowania potrzebne będą:
  • ok. 300-400g ryżu białego
  • 4-6 nóżek lub 8-10 skrzydełek z kurczaka
  • papryka czerwona, zielona, żółta - do wyboru do koloru - najlepiej pół jednej i drugiej
  • ok. 4 dużych pieczarek lub kilka mniejszych
   Składniki na sos:
  •  1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki papryki w proszku, ja dodaje po łyżce pikantnej i słodkiej
  • 1 łyżka przyprawy do gyrosa lub do mięsa
  • 1 łyżeczka suszonych ziół
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2x200ml wody
   Składniki na sos można zmieniać w zależności od smaku, ważne aby był tam koncentrat, sos sojowy i woda. Reszta należy do ciebie!

   Do żaroodpornego naczynia lub blachy wyłożonej folią aluminiową wsypujemy ryż i równo rozprowadzamy. Następnie nóżki lub skrzydełka z kurczaka nacinamy pod skosem, aby kurczak lepiej przeszedł sosem, i odkładamy na bok.
   Do miski wlewamy sos sojowy, dodajemy przyprawy i koncentrat pomidorowy i mieszamy po czym dodajemy wody i znowu mieszamy. Do sosu wkładamy nóżki lub skrzydełka i dokładnie obtaczamy. Kurczaka układamy na ryżu, następnie zalewamy przygotowanym sosem. Kolejno kroimy paprykę i pieczarki i przykrywamy nimi naszą zapiekankę. Wszystko szczelnie przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na ok 40 min. nastawionego na 180-200 stopni.
   Po 40 minutach wyjmujemy z piekarnika zapiekankę i obiad gotowy! Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz