piątek, 16 listopada 2012

Cheeseburger z McDonald's

   Przedstawiam wam kolejny przepis z cyklu "McDonald's - zrób to sam!". Tym razem będzie to prosty i szybki przepis na cheeseburgera, którego na pewno każdy lubi.

   Składniki na 2 cheeseburgery:
  • ok 100g mielonego mięsa wołowego, inne nie da takiego smaku
  • 2 bułki do hamburgerów
  • 2 plastry serka topionego typu cheddar np. Hohland
  • pół małej cebuli
  • ogórek konserwowy lub kiszony, wedle uznania
  • ketchup, musztarda
  • sól, pieprz
   Mięso mielone dokładnie mieszamy i ugniatamy do uzyskania jednolitej konsystencji, następnie formujemy z niego dwa jednakowej wagi, płaskie burgery mniej więcej wielkości naszej bułki. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię i przyciskamy okrągłą blaszką do pieczenia, a na blaszkę kładziemy coś ciężkiego. W przeciwnym razie nasz burger nie będzie miał odpowiedniego kształtu, zacznie się wybrzuszać. Takim sposobem smażymy po 2-3 min z każdej strony. Oczywiście przed smażeniem mięso można posolić i popieprzyć, ja jednak wole to zrobić bezpośrednio na kanapce. Kiedy burgery są gotowe wyłączamy ogień spod patelni i kładziemy na nią na chwilkę bułki, aby się lekko zagrzały. Ciepłe bułki zdejmujemy z patelni, kładziemy burgera (jeżeli nie soliliśmy i nie popieprzyliśmy mięsa robimy to teraz), na mięso kładziemy ser topiony, kolejno cebulka pokrojona w kostkę, plasterki ogórka, ketchup i trochę musztardy, i zamykamy kanapkę.
   I w taki oto sposób mamy naszego domowego cheeseburgera, życzę Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz