środa, 14 listopada 2012

Makaroni! - czyli prawdziwy domowy makaron

   Chcąc zaskoczyć gości czy też domowników rosołem lub zupą pomidorową, często największą uwagę skupiamy na tym by użyte składniki były świeże i najlepiej pochodziły ze sprawdzonego źródła. Wielu z nas w ogóle nie zwraca uwagi na to z jakim makaronem podamy zupę, a to błąd!

   Wchodząc do sklepu mamy do wyboru cały arsenał różnego rodzaju makaronów, od prostych nitek po kolorowe muszelki. I co tu wybrać? Wiadomo, że nie każdy makaron pasuje do danego dania. Dzisiaj chciałbym zachęcić was do zrobienia własnego domowego makaronu, który można przechowywać ponad miesiąc i zawsze będzie smakował tak samo, czyli pysznie!
 
   Do przygotowania ciasta na makaron potrzebne będą:
  • mąka pszenna ok. 0,5 kg
  • 5-6 jajek
  • opcjonalnie oliwa z oliwek lub olej do smaku
   Mąkę wsypać do dużej miski lub wysypać na blat na środku formując dołek na jajka. Rozbić 3 jajka i wlać do dołka, następnie nożem lub widelcem zasypywać jajka mąką do częściowego połączenia. następnie ponownie uformować dołek w wyrabianym cieście i wlać pozostałe 3 jajka i trochę oliwy z oliwek lub oleju. Ciasto ugniatać do momentu kiedy jajka i mąka będą stanowić jedną całość.  

Wygodnie jest podzielić ciasto na części i ugniatać osobno każdą z nich, a następnie połączyć części i jeszcze kilka minut wyrabiać. 

Tak przygotowane ciasto należy zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 10-15 min. Po tym czasie ciasto wyjąć, lekko ugnieść. Następnie podzielić na 2-4 części i każdą rozwałkować na grubość 1-2mm, wcześniej podsypując blat mąką. Rozwałkowane ciasto zostawić na 5 min, następnie nożem odciąć brzegi, tak aby powstał prostokąt. Ciasto podsypać mąką i składać do połowy z dwóch stron, po czym czynność należy powtórzyć. I tutaj kończy się schemat, a zaczyna inwencja twórcza: za pomocą ostrego noża pokroić ciasto na dowolnej szerokości makaron. Można też pokroić rozwałkowane ciasto na kwadraty, a następnie zawinąć je w 'rurkę'.

   Pamiętajcie, że tylko od waszej wyobraźni zależy jaki kształt przybierze wasze dzieło! Teraz tylko ugotować i podawać do domowego rosołu, smak i efekt murowany! Żaden sklepowy makaron nie smakuje tak jak robiony samemu!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz