niedziela, 18 listopada 2012

Filet z kurczaka w cieście francuskim

   Tradycyjny filet z kurczaka obok kotleta schabowego jest podstawą polskiego obiadu. Nic nie smakuje
z ziemniakami i surówką tak jak filet z kurczaka w domowej panierce. Jednak całkiem niedawno temu  znalazłem nowy przepis. Jest to filet w cieście francuskim z dodatkiem szpinaku lub leśnych grzybów. Ja oprócz tego dodałem własne suszone pomidory w ziołach. Danie jest na tyle proste, że jego wykonanie zajmuje ok. 5 minut, jeżeli mamy wcześniej przygotowane składniki.
   Tak więc do działa!

   Potrzebne nam będą:
  • 1 podwójny, średniej wielkości filet z kurczaka
  • ciasto francuskie
  • średni pęczek szpinaku - ok. 200g;
    opcjonalnie tyle samo leśnych grzybów lub suszonych pomidorów
  • 30 dag żółtego sera
  • masło
  • zioła - wedle smaku
  • sól, pieprz
  W pierwszej kolejności musimy umyć liście szpinaku, odsączyć z wody i posiekać, ale nie za drobno! Na rozgrzaną patelnię wrzucamy ok. pół kostki masła i posiekany szpinak. Solimy, pieprzymy, możemy dodać odrobinę ziół i dusimy do momentu kiedy szpinak zrobi się pół miękki.
   Jeśli wybraliśmy do fileta grzyby to musimy je pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię razem z masłem i jedną cebulką pokrojoną w kostkę. Smażymy ok 20 minut na wolnym ogniu.
   Oczywiście możemy użyć suszonych pomidorów i wtedy nie musimy nic dusić ani smażyć.
   W między czasie przygotowujemy filet. Płuczemy obficie pod zimną bieżącą wodą, następnie kroimy na 4 części i panierujemy w soli, pieprzu i ziołach.
   Ciasto francuskie rozkładamy na blacie i dzielimy na dwie równe części. Bierzemy jedną połówkę i kładziemy na nią 2 kawałki fileta z kurczaka, na to kładziemy suszone pomidory w ziołach (szpinak albo grzyby - opcjonalnie) i posypujemy serem.
   Teraz prostopadle do fileta i dodatków tniemy ciasto w paski, po 5-6 z obu stron. Następnie paski przekładamy na zmianę, prawa lewa, prawa lewa, tak jak przeplata się sznurówki na butach. Jeżeli zostanie wam trochę ciasta to można je odciąć i wykorzystać tam gdzie powstały jakieś ubytki.
  Tak przygotowanego fileta przekładamy na blachę wysmarowaną olejem i pieczemy w piekarniku w temp. 200 stopni przez 25-30 minut.
   Życzę SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Prześlij komentarz